Säkerhetsinställningar

  • När du skapar eller redigerar ett prov får du i steg 3 i provskaparen välja låsläge och andra relaterade inställningar.

    Nedan går vi igenom vad de olika inställningarna innebär.

    Den här informationen finns även tillgänglig i vår utbildningsvideo Provsäkerhet (09:03)

    avdelare.png

    shield-checkmark.png Hög

    Hög innebär att eleverna måste skriva provet i en programvara eller applikation, exempelvis Safe Exam Browser eller vår macOS-app. Programvaran gör att eleverna inte kan nå andra program på enheten under provets gång. Installationsanvisningar finns här.

    Här kan du även begränsa säkerhetsvalet för Windows-enheter genom att klicka på "Konfigurera appar"

    På grund av diverse problem som Microsoft har med Take a Test rekommenderar vi generellt att ni använder er av inställningen "Begränsa till enbart SEB". Här finns mer information om rekommenderade versioner av högsäkerhetsläget: Vilka versioner av högsäkerhetslägen stöds?

    Screenshot_2024-06-28_at_13_15_04.png

    Synlighet i övervakningsvyn
    Du som lärare kan se i övervakningsvyn vilka elever som använder högsäkerhetsläge i och med ett litet hänglås kopplat till respektive namn, som på bilden nedan.

    oversikt_hanglas_highlight.png

    Du kan även se mer information om enheten och app-versionen via statusvyn för den individuella eleven varje gång elevens prov laddas.

    Screenshot 2023-10-05 at 15.30.23.png

    shield-half.png Hög + Medel

    Valet Tillåt elever att fortsätta i låsläge: Medel är en kombination av låslägena Hög och Medel (se mer information om låsläget Medel längre ner i artikeln).

    Screenshot 2024-06-28 at 13.11.37.png

    När eleven startar provet kommer högsäkerhetsläge efterfrågas, men eleven kommer även kunna starta provet i sin webbläsare.

    Detta kan vara aktuellt om exempelvis enstaka elever inte har installerat ett högsäkerhetsprogram på sin enhet innan provstarten.

    avdelare.png

    shield-checkmark-outline.png Medel

    Om du väljer Medel krävs inte att eleven har installerat något program. Istället kommer provet gå upp i helskärmsläge i webbläsaren i samband med provstart.

    Så länge helskärmsläget är aktivt kommer eleven inte åt några andra program på datorn.

    Om eleven däremot skulle gå ur helskärmsläget så får du som lärare en notis i övervakningsvyn, och dessutom kan du välja vad som ska hända för eleven.

    Detta ställer du in genom en rullgardin med valmöjligheter i samband med att du skapar eller redigerar provet:

    Screenshot 2024-06-28 at 13.08.48.png

    Kräv förklaring

     

    Innebär att om en elev går ur helskärmsläget och sedan vill tillbaka in i provet måste eleven ange orsaken till att eleven gick ur.

    Läraren kan under provet – och efter provet – se vilka elever som har gått ur helskärmsläget, hur länge de varit utanför samt vilken förklaring de har angett.

    explanation

    Väntetid & manuell upplåsning


     Väntetiden anger hur länge eleven ska vara utelåst från provet om eleven har lämnat helskärmsläget.

     Manuell upplåsning innebär att du som lärare manuellt släpper in eleven i provläget igen via övervakningsvyn.

    avdelare.png

    shield-outline.png

    Avstängt

    Eleverna kan genomföra provet i valfri webbläsare och har fortsatt tillgång till andra program och dokument på enheten.

    avdelare.png

    Ipads

    Observera att på iPad är högsäkerhetsläget det enda sättet att säkerställa att det inbyggda tangentbordet eller notifikationer från andra appar inte stör eleven under provet.

    Vi rekommenderar därför i just detta fall att vår iOS-app används även för prov i det mellersta låsläget.

    Chromebook / Mac

    Även våra appar för Chromebooks och Mac kan användas för att genomföra prov i det mellersta låsläget. Viktigt att veta är dock att enheterna då blir helt låsta till provet.

    Om man genomför ett öppet prov där eleverna behöver komma åt andra resurser på sina enheter är det alltså viktigt att säkerställa att eleverna använder den vanliga webbläsaren och inte vår Chromebook- eller macOS-app.

    avdelare.png

  • Fick du svar på din fråga?