I händelse av tekniska problem

 • Följande råd gäller i händelse av bredare tekniska problem, d.v.s. inte en enskild elev som har en trasig dator (se relaterade artiklar längst ner på den här sidan för information om detta fall).

  Det kan till exempel handla om att:

  • Wifi går ner på skolan. 
  • Exam.net eller en leverantör till Exam.net har tekniska störningar.

  avdelare copy 2.png

   
   

  Det viktigaste rådet i händelse av tekniska problem är att låta eleverna fortsätta skriva och lämna in sina prov:

   
   

  • Låt eleverna fortsätta skriva sina prov
   Eleverna kan fortsätta skriva sina prov trots tekniska problem med Wifi eller Exam.net. Texten sparas lokalt på datorerna och synkas sedan när uppkoppling eller Exam.net fungerar. Även om du som lärare inte kan logga in på Exam.net så kan eleverna fortsätta skriva.

  • Låt eleverna lämna in sina prov när de är klara
   När eleverna är klara så kan de lämna in sina prov som vanligt - även om Exam.net ligger nere eller det är andra problem. Elevernas svar kanske inte syns omedelbart för dig som lärare men kommer dyka upp inom ett par timmar efter att problemet har avhjälpts. Även om du som lärare inte kan logga in på Exam.net så kan eleverna lämna in sina prov.

   
   

  Om du eller dina elever inte kommer åt Exam.net får du som lärare information på vår statussida status.exam.net

   

  Om Exam.net eller en leverantör till Exam.net har tekniska störningar informerar vi om driftstatus på sidan status.exam.net. I händelse av tekniska problem har vi en reservsida som nås på adressen fallback.exam.net och som vi även dirigerar om våra appar till automatiskt om vi ser att behov för det skulle uppstå. 

  Tillgängligheten för fallback.exam.net beror såklart på vilket problemet är. Om problemet är wifi på skolan så avhjälps det snarare med att du som lärare använder en alternativ internetuppkoppling, t.ex. din telefon. 

  Först och främst - igen: Om eleverna skriver på proven så låt dem fortsätta med det och låt dem lämna in. Fallback-sidan kan istället vara till hjälp i följande situationer:

  • Du som lärare vill kunna logga in på Exam.net trots tekniska problem
   Om du som lärare inte kommer in på Exam.net så kan du gå till fallback.exam.net och logga in och övervaka provet som vanligt. Notera att eleverna kan fortsätta att skriva så länge de inte råkar komma ur provet - de behöver inte växla över till fallback.exam.net.

  • En elev kommer ur provet och vill in igen
   Om en elev halkar ur provet och vill in igen och fortsätta där den slutade så kan du som lärare ge eleven den individuella provnyckeln. Om Exam.net har tekniska störningar så kan du som lärare logga in på fallback.exam.net för att få tag på den individuella provnyckeln och eleven kan använda fallback.exam.net för att skriva in nyckeln och fortsätta sitt prov.

  • Ni har inte påbörjat provet och ni kommer inte åt Exam.net
   Prova att gå till fallback.exam.net. Eleverna kan påbörja provet som vanligt därifrån och du som lärare kan logga in och övervaka som vanligt. 

  avdelare copy 2.png

  Relaterade artiklar:

 • Fick du svar på din fråga?